De parkeergegevens van klanten van het bedrijf SMS Parking moeten toch worden overdragen aan de Belastingdienst.
Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag in hoger beroep bepaald.
Klanten van SMS Parking betalen parkeermeters via hun gsm. De Belastingdienst wil de parkeergegevens hebben om bijvoorbeeld te controleren of leaserijders niet meer privékilometers hebben gereden dan opgegeven.
Het bedrijf wilde de parkeergegevens niet afgeven en de rechtbank in Den Bosch besloot eerder ook dat dat niet hoefde. Het hof bepaalde dinsdag echter anders.
Rechtbank beslist: Belastingdienst krijgt parkeergegevens
SMS Parking wil de gegevens niet afgeven, omdat dat volgens het bedrijf een te grote inbreuk is op de privacy van de gebruikers. Het hof vindt dat de opgevraagde gegevens niet meteen te herleiden zijn naar personen. SMS Parking hoeft alleen de kentekens en de geparkeerde tijd over te dragen, geen persoonsgegevens.
Bovendien vindt het hof dat de Belastingdienst de privacy voldoende waarborgt door de gegevens meteen te vernietigen als er geen sprake lijkt van fraude.
Het hof oordeelde over een verzoek van de Belastingdienst over gegevens van 2012. Concurrent Yellowbrick van SMS Parking had die gegevens eerder al wel overgedragen, omdat juristen van dat bedrijf adviseerden dat de Belastingdienst recht heeft op de gegevens.
Volgens het gerechtshof heeft SMS Parking aangegeven de gegevens af te staan als de rechter dat eist.
Lees ook
Zwartspaarders met spijt leveren overheid 900 miljoen euro op
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl